• Techniek

Houten speelgoed maken


 

 

Heb je altijd al gedroomd van zelf kinderspeelgoed maken, zoals een puzzel, kubb of schommelolifant? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. 

In deze opleiding staat werken met hout en speelgoed centraal. Bij het eerste werkstuk leer je werken met zaag en beitel. Je maakt bijvoorbeeld een blokkendoos of constructiepuzzel. Bij het tweede werkstuk speel je met behulp van de figuurzaag en de vijl met vormen. Denk hierbij aan een waggeleend, stokpaard of puzzel. Bij het derde werkstuk kan je experimenteren met een gevorderde techniek zoals fineren, frezen, draaien, plooien of werken met de lintzaag. Je eigen schetsen en wensen worden afgestemd met de lesgever. We bespreken ook elke les kort een thema zoals houtsoorten, veiligheid, constructies, spelontwikkeling bij kinderen, enz...

Het materiaal voor de eerste twee werkstukken is inbegrepen in de kostprijs van het materiaal. Het materiaal van het derde werkstuk en andere werkstukken wordt afzonderlijk door iedere cursist aangekocht (volgens eigen wensen).

NIVEAU

De opleiding hoort thuis in het studiegebied MEUBELMAKERIJ van het secundair volwassenenonderwijs.

BIJKOMENDE INFORMATIE

Deze opleiding bevat de leerplandoelen van:

Werkvoorbereiding houtbewerking (40 Lt)

In deze module komen de basiscompetenties aan bod voor het organiseren en plannen van de werkzaamheden houtbewerking. Er wordt hierbij ook aandacht besteed aan controle, transport en opslag van de grondstoffen en materialen. Manuele houtbewerking door middel van het hanteren van manueel gereedschap en de bijhorende technieken komen aan bod in deze module. 

Machinale houtbewerking (120 Lt)

In deze module komen de basiscompetenties aan bod voor het uitvoeren van houtbewerking met houtbewerkingsmachines. Het instellen en het veilig gebruiken van deze machines zijn hier essentieel. Ook manuele houtbewerking door middel van het hanteren van manueel gereedschap, handgedreven houtbewerkingsmachines en de bijhorende technieken komen aan bod in deze module. Daarnaast leert de cursist in deze module het samenstellen van een constructie met houten elementen.

 

 

CERTIFICAAT / DIPLOMA

Voor elke module die je succesvol hebt gevolgd, krijg je een deelcertificaat. 

VERVOLGMOGELIJKHEDEN

Als uitbreiding kan je de overige modules uit de opleiding "Meubelmaker" volgen.

 

 

INSTAPVOORWAARDEN

Je kan starten in deze module vanaf 16 jaar en ouder. Er is geen diploma of specifieke voorkennis vereist.

De module “Werkvoorbereiding houtbewerking” en "Machinale houtbewerking" zijn instapvrije modules.

 

 

DUUR VAN DE OPLEIDING

Eén lesmoment  per week. 

LESPLAATS

Je kan de lessen volgen op campus Jef Denyn.

(ONLINE) INSCHRIJVEN

Inschrijven kan op het secretariaat. Online inschrijven is mogelijk vanaf 1 juli. Wens je meer informatie of heb je specifieke vragen? Kom gerust even langs op het secretariaat.

KOSTPRIJS

Je betaalt €1,50 per lestijd, met een maximum van € 300 per semester en per opleiding (enkel relevant indien je tegelijkertijd nog andere modules van de opleiding meubelmakerij volgt). Onder bepaalde voorwaarden kan je van een (gedeeltelijke) vrijstelling van het inschrijvingsgeld genieten (zie rubriek Vragen: vrijstelling van inschrijvingsgeld). Naast het inschrijvingsgeld betaal je nog een bijdrage voor materialen.

RECHT OP

Educatief verlof: Ja

Opleidingscheques: Ja 

PROGRAMMATIE