• HORECA

 • Kok


 

 

Als je van koken je beroep wil maken of op een professionele manier wil leren werken in de keuken, dan is deze opleiding iets voor jou.

 • Je bespreek en stelt de spijskaart/menu op (in overleg met directie of opdrachtgever).
 • Je zorgtt voor een evenwichtige samenstelling van gerechten en voor een afwisselend assortiment.
 • Je bepaalt recept en bereidingswijze en houdt rekening met seizoensaanbod en prijs van voedingswaren.
 • Je staat in voor de werkplanning van het keukenpersoneel.
 • Je stelt uurroosters op en wijst verschillende taken toe aan de medewerkers.
 • Je geeft leiding aan de werkzaamheden van het keukenpersoneel (lunches, diners, banketten, buffetten, ontbijten, enz…).
 • Je geeft aanwijzingen en instructies.
 • Je zorgt voor efficiënte werkvoortgang, lost problemen op en springt in.
 • Je superviseert de mise-en-place en bereidingen: controleert kwaliteit, toepassing van recepten of technische fiches, verwerking, portionering, presentatie, enz…
 • Je superviseert de opdiening van gerechten (à la carte, dagmenu, bain-marie): controleert de smaak en het aspect van gerechten, de schikking en de garnituren.
 • Je controleert de bewaring van gerechten en voedingsmiddelen, controleert koel- en vrieskamers, let op de houdbaarheid, controleert voorraad (FIFO) en afvalverwerking.
 • Je houdt toezicht op hygiëne, orde en netheid in de keuken en op het voorkomen en hygiëne van het personeel.
 • Je controleert de naleving van de veiligheidsnormen en andere richtlijnen die zijn opgelegd. 

STRUCTUURSCHEMA

NIVEAU

De beroepsopleiding Kok hoort thuis in het studiegebied Horeca. Alle modules worden ingedeeld als onderwijs van de derde graad van het secundair beroepsonderwijs. ...

BIJKOMENDE INFORMATIE

De opleiding 'Kok' omvat 880 lestijden en bestaat uit 13 modules, waarvan de volgende kunnen gevolgd worden:

Streekgerechten

Deze module omvat de uitbreiding van de bereidingstechnieken op een groot gamma van recepten met streekgerechten die gangbaar zijn in een restaurant. De nadruk ligt op het zelfstandig leren werken en het uitvoeren van bereidingen met binnen- en buitenlandse streekgerechten en het uitvoeren van bereidingen met binnen- en buitenlandse streekproducten. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne. (80 lt.)

Vleesgerechten 

Deze module omvat de uitbreiding van de bereidingstechnieken op een groot gamma van recepten met vlees die gangbaar zijn in een restaurant. De nadruk ligt op het zelfstandig werken en het uitvoeren van bereidingen met vlees, gevogelte en wild. Het bereiden van afleidingen van sauzen voor bereidingen met vlees, gevolgelte en wild en het bereiden van soepen op basis van vlees, gevogelte en wild komen ook aan bod. Er wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.(80 lt.)

Visgerechten

Deze module omvat de uitbreiding van de bereidingstechnieken op een groot gamma van recepten met vis, schaal- en schelpdieren die gangbaar zijn in een restaurant. De nadruk ligt op het zelfstandig leren werken. Het uitvoeren van bereidingen met vis, schaal- en schelpdieren en het bereiden van afleidingen van sauzen voor bereidingen met vis, schaal- en schelpdieren en het bereiden van soepen op basis van vis, schaal- en schelpdieren staan op het programma. (80 lt)

 

 

 

CERTIFICAAT / DIPLOMA

Na elke geslaagde module ontvang je een deelcertificaat.

Je behaalt het certificaat 'Kok' op het einde van de opleiding (na het met succes volgen van de 13 modules). Heb je al een diploma secundair onderwijs of een certificaat Aanvullende Algemene Vorming, dan behaal je het diploma 'Kok'.

Zowel het certificaat als het diploma situeren zich op het niveau van het secundair volwassenenonderwijs en zijn erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

DIPLOMA SECUNDAIR?

TEWERKSTELLING

Je kan als kok aan de slag in de horeca (in de keuken van een restaurant, bij een traiteur, ...) of in een grootkeuken of industriële keuken. Of je kan je eigen zaak starten.

 

 

 

INSTAPVOORWAARDEN

Je behaalde het certificaat 'Hulpkok' in ons CVO of je hebt elders die competenties verworven via een gelijkwaardige cursus in een ander CVO.

 

                                                    

 

 

DUUR VAN DE OPLEIDING

Elke module heeft een duur van 80 lestijden en start in september of januari.

Je volgt één of twee lesmomenten per week: 's avonds van 18.15 u. tot  22.00 u.

LESPLAATS

Je kan de lessen volgen op campus Waver.

RECHT OP

 • Educatief verlof: Ja
 • Opleidingscheques: Ja          

Voor meer info zie de rubriek Vragen.

(ONLINE) INSCHRIJVEN

Inschrijven kan op het secretariaat. Weet je welke module je kan volgen, dan kan je online inschrijven vana 1 juli 2017. Wens je meer informatie, heb je specifieke vragen, ...? Kom langs op het secretariaat of kom eventueel naar één van onze infoavonden, op campus Waver.

KOSTPRIJS

Je betaalt € 1,50 per lestijd. Onder bepaalde voorwaarden kan je van een (gedeeltelijke) vrijstelling van het inschrijvingsgeld genieten. (Zie in de rubriek "Vragen": vrijstelling van inschrijvingsgeld). Naast het inschrijvingsgeld betaal je nog een bijdrage voor cursusmateriaal (voedingskosten en kopieën) per module.

PROGRAMMATIE