• Culinair

  • Huishoudelijk koken


 

 

Zin in een smakelijk avontuur? Misschien is deze cursus koken dan iets voor jou! Deze cursus biedt je een reeks suggesties, wenken en talrijke nieuwe recepten die een nuttige handleiding vormen bij de dagelijkse kookkunst en vooral bij allerlei feestelijke gelegenheden. Onze menu’s zijn door iedereen te maken, zowel door de meer ervaren huisvrouw/man, als door diegene die nog niet zo vertrouwd zijn met de kookkunst. Onze ervaren lesgevers vertellen je het allemaal...

Na een uitleg met aandacht voor de bereidingswijze, product- en materiaalkennis, ga je zelf aan de slag. Alle ingrediënten en keukenmaterialen zijn voorzien in het leslokaal. De bereide gerechten worden door jullie ter plaatse geproefd en beoordeeld! 

STRUCTUURSCHEMA

NIVEAU

De opleiding Koken behoort tot het studiegebied HUISHOUDELIJK ONDERWIJS van het secundair volwassenenonderwijs en is modulair opgebouwd.

BIJKOMENDE INFORMATIE

In huishoudelijk koken kunnen de volgende modules gevolgd worden:

Lekker en Snel (Basis koken)
In deze module leer je de elementaire kooktechnieken. Je bereidt gerechten uit de dagelijkse keuken. Vb. Baskische kip, kabeljauw met een kruidenkorstje en gewokte groenten, worstenbroodje, aardbeiensoepje.

Lekker voor Alledag  
Je leert een menu bestaande uit een soep, een hoofdgerecht en een dessert bereiden. Je maakt hierbij gebruik van eenvoudige kooktechnieken. Vb. komkommersoepje met zalm, kalfsmedaillon met paddenstoelen en aardappelkoekjes, nougatine-ijs met koffiesaus.

Trendy koken
We vervangen traditionele gerechten door hedendaagse gerechten die aansluiten bij de de huidige trends. Je leert voedingsmiddelen, smaakmakers en kruiden verwerken in gerechten uit binnen- en buitenland. Je maakt gebruik van diverse kooktechnieken. Vb. Gin bubbels, pannacotta van geitenkaas met quinoa, saltimbocca van tongschar, tajine, zoete en hartige sushi, cuberdon-ijs.

Gastvrij koken 
Je bereidt een menu in functie van bepaalde gelegenheden met name familiebijeenkomst, feestjes, bijzondere feestdagen in huiselijke kring, .... Je maakt hierbij gebruik van diverse kooktechnieken. Daarnaast leer je de regels van gastvrijheid en heb je oog voor de tafeldienst: tafel schikken, opdienen en afdienen. Vb. Koken met bier, dampende ovenschotels, streekgerechten, buffetten, barbecue.

                                                                              

 

 

CERTIFICAAT / DIPLOMA

Elke module wordt bekrachtigd met een deelcertificaat. De volledige opleiding bestaat uit 6 modules, die afwisselend aan bod komen. Alle modules succesvol beëindigd hebben, leidt tot het certificaat KOKEN. 

TEWERKSTELLING

Competenties die in deze opleiding aan bod komen, worden afgeleid uit de competenties die aan bod komen in een opleiding als ‘Hulpkok’, maar hebben duidelijk geen beroepsgericht karakter. Na het succesvol beëindigen van deze opleiding ben je dan ook geen (hulp)kok, maar beschikt je wel over de nodige vaardigheden om op een gezonde en hygiënische manier om te gaan met grondstoffen in de keuken en beheerst je verschillende kook- en baktechnieken binnen een huishoudelijke omgeving. 

VERVOLGMOGELIJKHEDEN

Heb je de smaak te pakken? Neem een kijkje binnen de opleiding "hulpkok". Je kan bovendien vrijgesteld worden van de startmodule "Basis Keuken".

 

 

INSTAPVOORWAARDEN

Je kan starten in deze opleiding vanaf minimum 16 jaar en ouder. 

Basis koken: geen voorkennis vereist

Andere modules: je volgde in ons CVO met succes de module 'Basis koken' of je bent in het bezit van het deelcertificaat ‘Basis koken’ of je bent geslaagd in de vrijstellingsproef die bij de start van ieder nieuw semester doorgaat. 

 

 

DUUR VAN DE OPLEIDING

Elke module heeft een duur van 80 lestijden, start in september tot juni.

Je volgt één lesmoment per week: 's avonds van 18.00 u. tot  22.00 u. (tweewekelijks).

LESPLAATS

Je kan de lessen volgen op campus Merode.

RECHT OP

  • Vlaams opleidingsverlof: Nee
  • Opleidingscheques: Nee        

Voor meer info zie de rubriek Vragen.

(ON-LINE) INSCHRIJVEN?

Inschrijven kan op het secretariaat. Weet je welke module je kan volgen of start je in de module basis koken, dan kan je online inschrijven vanaf 01 juli. Wens je meer informatie, heb je specifieke vragen, ...? Kom langs op het secretariaat op campus Merode.

KOSTPRIJS

Je betaalt € 1,50 per lestijd, voor een module van 80 lestijden betaal je dus € 120. Onder bepaalde voorwaarden kan je van een (gedeeltelijke) vrijstelling van het inschrijvingsgeld genieten. (Zie in de rubriek "Vragen": vrijstelling van inschrijvingsgeld). Naast het inschrijvingsgeld betaal je nog cursusgeld en de voedingskost voor iedere module. En ook € 5 voor het gebruik van het elektronisch leerplatform per schooljaar.

PROGRAMMATIE

Lekker & snel (Basis koken) (DoAv) Tweewekelijks

Inschrijvingsgeld: 
120,00 €
Kost module: 
135,00 €
Lesplaats: 
Campus Merode
Lesmoment: 
Donderdag - Avond
Begindatum: 
12/09/2019
Einddatum: 
11/06/2020

Gastvrij koken (DoAv) Tweewekelijks

Inschrijvingsgeld: 
120,00 €
Kost module: 
165,00 €
Lesplaats: 
Campus Merode
Lesmoment: 
Donderdag - Avond
Begindatum: 
19/09/2019
Einddatum: 
04/06/2020