• HORECA

  • Hulpkok


  •  
  • Praktische Info
  •  

 

 

 

Als je van koken je beroep wil maken of op een professionele manier wil leren werken in de keuken, dan start je best met deze opleiding. Als hulpkok help je bij de voorbereiding en de mise-en-place van de gerechten. Tijdens de dienst help je de kok bij de bereidingen en je werkt volgens de instructies van de chef. Na de dienst ruim je mee op, je zorgt voor de hygiënische bewaring van de voedingsmiddelen en staat in voor de netheid van de keuken. Uiteraard respecteer je de veiligheidsvoorschriften.

De bereide gerechten worden door de cursisten ter plaatse geproefd. 

STRUCTUURSCHEMA

NIVEAU

De beroepsopleiding Hulpkok hoort thuis in het studiegebied Horeca. Alle modules worden ingedeeld als onderwijs van de tweede graad van het secundair beroepsonderwijs. 

BIJKOMENDE INFORMATIE

De opleiding 'Hulpkok' omvat 440 lestijden en bestaat uit 6 modules:

Basis keuken 
In deze module verkrijg je door eenvoudige voorbereidingstechnieken een inzicht in het werk in de keuken. Daarnaast maak je kennis met diverse technieken en vaardigheden, zoals het voorbereiden van groenten en fruit en het afwegen en klaarzetten van ingrediënten. Je leert basisbereidingen uitvoeren en je krijgt een zicht op de sector met zijn verschillende mogelijkheden. (40 lt.)

Initiatie warme keuken
Deze module omvat het voorbereiden van groenten, fruit, vis, vlees en gevogelte. Je past elementaire warme basisbereidingstechnieken toe. Je leert warme basissauzen en -soepen bereiden. Je maakt onder begeleiding warme maaltijden klaar. Er wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne. (80 lt.)

Koude keuken
In deze module worden basisvaardigheden en technieken aangeleerd met betrekking tot het voorbereiden en bereiden van koude gerechten. Voornamelijk koude basisbereidingen, koude basissauzen en -soepen met aandacht voor veil.igheid en hygiëne. (80 lt.)

Dagschotels met vlees en gevogelte
Deze module omvat het aanleren van bereidingen met vlees en gevogelte. Je leert het voorbereiden van vlees en gevogelte en het uitvoeren van bereidingen hiermee. Na de bereiding leer je het versnijden en schikken. Het bereiden van begeleidende sauzen en soepen op basis van vlees en gevogelte komen ook aan bod. (80 lt.)

Dagschotels met vis
Hier staat het aanleren van bereidingen met vis centraal. Na het voorbereiden, leer je bereidingen maken met vis, die je daarna leert versnijden en schikken. Hier staan ook begeleidende sauzen en soepen op het programma. (80 lt)

Nagerechten
Het doel van deze module is het uitvoeren van basisbereidingen voor hoteldesserts en banketgebak. Je leert warme en koude hoteldesserts berreiden en banketgebak uitvoeren. Ook het toepassen van decoratie- en dresseertechnieken wordt aangeleerd. Steeds met de nodige aandacht voor veiligheid en hygiëne. (80 lt.) 
  

 

 

CERTIFICAAT / DIPLOMA

Na elke geslaagde module ontvang je een deelcertificaat.

Je behaalt het certificaat 'Hulpkok' op het einde van de opleiding (na het met succes volgen van de 6 modules). 

TEWERKSTELLING

Je kan als hulpkok aan de slag in de horeca (in de keuken van een restaurant, bij een traiteur, ...) of in een grootkeuken of industriële keuken. Onder de leiding van een kok bereid je gerechten en maaltijden, je werkt de gerechten af en controleert hun kwaliteit. 

VERVOLGMOGELIJKHEDEN

Na het volgen van de opleiding 'Hulpkok' kan je nog verder met de opleiding 'Kok'. 

 

 

 

INSTAPVOORWAARDEN

Je kan starten in deze opleiding vanaf minimum 16 jaar en ouder. Er is geen diploma of specifieke voorkennis vereist.

Basis keuken, Initiatie warme keuken, Koude keuken, Nagerechten: geen voorkennis vereist.

Dagschotels met vlees en gevogelte, Dagschotels met vis: je volgde in ons CVO met succes de modules Basis keuken, Initiatie warme keuken en Koude keuken of je hebt elders die competenties verworven via een gelijkwaardige cursus in een ander CVO.

 

 

DUUR VAN DE OPLEIDING

Elke module heeft een duur van 80 lestijden (Basis keuken = 40 lestijden) en start in september of januari.

Je volgt één of twee lesmomenten per week: 's avonds van 18.15 u. tot  22.00 u.

LESPLAATS

Je kan de lessen volgen op campus Waver.

RECHT OP

  • Educatief verlof: Ja
  • Opleidingscheques: Ja          

Voor meer info zie de rubriek Vragen.

(ONLINE) INSCHRIJVEN

Inschrijven kan op het secretariaat. Weet je welke module je kan volgen of start je in de module basis keuken, dan kan je online inschrijven vanaf 1 juli 2017. Wens je meer informatie, heb je specifieke vragen, ...? Kom langs op het secretariaat of kom eventueel naar één van onze infoavonden, op campus Waver.

KOSTPRIJS

Je betaalt € 1,50 per lestijd. Onder bepaalde voorwaarden kan je van een (gedeeltelijke) vrijstelling van het inschrijvingsgeld genieten. (Zie in de rubriek "Vragen": vrijstelling van inschrijvingsgeld). Naast het inschrijvingsgeld betaal je nog een bijdrage voor cursusmateriaal (voedingskosten en kopieën) per module.

PROGRAMMATIE