• Techniek

  • Houten speelgoed


 

Heb je altijd al gedroomd van zelf kinderspeelgoed maken, zoals een puzzel, stokpaardje, gezelschapsspel of een 3D-puzzel? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. 

In deze opleiding staat werken met hout en speelgoed centraal. Je leert je werkzaamheden en grondstoffen zorgvuldig voor te bereiden. Aan de hand van een bomenwandeling leren we de diverse materialen kennen. Met behulp van de figuurzaag spelen we met vormen. Gaandeweg kom je meer te weten over de geschiedenis van speelgoed wereldwijd en spelontwikkeling bij kinderen. Ook veilig werken en de veiligheid van het speelgoed nemen een belangrijke plaats in.  De mogelijkheid tot het maken van aangepast speelgoed voor kinderen met een beperking kan besproken worden.

Tijdens deze opleiding maak je individueel 5 opgelegde basiswerkstukken en 1 keuze werkstuk.

Het materiaal van de basiswerkstukken is inbegrepen in de kostprijs van het materiaal. Het materiaal van het keuze werkstuk wordt afzonderlijk door iedere cursist aangekocht (volgens eigen wensen).

NIVEAU

De opleiding hoort thuis in het studiegebied MEUBELMAKERIJ van het secundair volwassenenonderwijs.

BIJKOMENDE INFORMATIE

Deze opleiding omvat 120 Lt (lestijden) en bevat de leerplandoelen van:

Machinale houtbewerking

In deze module komen de basiscompetenties aan bod voor het uitvoeren van houtbewerking met houtbewerkingsmachines. Het instellen en het veilig gebruiken van deze machines zijn hier essentieel. Ook manuele houtbewerking door middel van het hanteren van manueel gereedschap, handgedreven houtbewerkingsmachines en de bijhorende technieken komen aan bod in deze module. Daarnaast leert de cursist in deze module het samenstellen van een constructie met houten elementen. (120 Lt)

 

 

CERTIFICAAT / DIPLOMA

Voor elke module die je succesvol hebt gevolgd, krijg je een deelcertificaat. 

VERVOLGMOGELIJKHEDEN

Als uitbreiding kan je de module "Meubels ontwerpen" in SketchUp volgen of de overige modules uit de opleiding "Meubelmaker".

 

 

INSTAPVOORWAARDEN

Je kan starten in deze module vanaf 16 jaar en ouder. Er is geen diploma of specifieke voorkennis vereist.

De module “Machinale houtbewerking” is een instapvrije module.

 

 

DUUR VAN DE OPLEIDING

Eén lesmoment  per week: maandagavond, telkens van 18.15 u. tot 21.45 u. 

LESPLAATS

Je kan de lessen volgen op campus Jef Denyn.

(ONLINE) INSCHRIJVEN

Inschrijven kan op het secretariaat. Online inschrijven is mogelijk vanaf 10 oktober. Wens je meer informatie of heb je specifieke vragen? Kom gerust even langs op het secretariaat.

KOSTPRIJS

Je betaalt €1,50 per lestijd, met een maximum van € 300 per semester en per opleiding (enkel relevant indien je tegelijkertijd nog andere modules van de opleiding meubelmakerij volgt). Onder bepaalde voorwaarden kan je van een (gedeeltelijke) vrijstelling van het inschrijvingsgeld genieten (zie rubriek Vragen: vrijstelling van inschrijvingsgeld). Naast het inschrijvingsgeld betaal je nog een bijdrage voor materialen.

RECHT OP

Educatief verlof: Ja

Opleidingscheques: Ja 

PROGRAMMATIE