• Techniek

  • Lasser (BMBE - MIG/MAG - TIG)


 

 

In deze opleiding leer je de nodige handvaardigheid en ondersteunende kennis om kwalitatief en productief verantwoorde hoeklasverbindingen voor plaat-plaat en buis-plaat te realiseren aan de hand van 3 processen: BMBE (booglassen met beklede elektrode), MIG/MAG en TIG. Je leert een duidelijk geformuleerde opdracht uitvoeren, met inbegrip van tekeninglezen met een permanente aandacht voor veiligheid.

STRUCTUURSCHEMA

NIVEAU

De opleiding Hoeklasser wordt ingedeeld als onderwijs van de derde graad van het secundair beroepsonderwijs.

BIJKOMENDE INFORMATIE

De opleiding Hoeklasser omvat in totaal 600 Lt (lestijden) en bestaat uit 9 modules:

Basis Metaal
Je legt de basis voor het bedienen van machines en het kiezen van het juiste snijgereedschap. Je kan handmatig bewerkingen op verschillende metalen uitvoeren. Je leert verantwoord omgaan met verschillende werkmethodes rekening houdend met veiligheid en milieu. Na het voltooien van deze module kan je onder andere verschillende metalen van elkaar onderscheiden, het juiste gereedschap kiezen en onderhouden en handmatige bewerkingen uitvoeren (snijden, zagen, ontbramen, bijvijlen, rechten en plooien, boren).

Basis Elektriciteit
Je kan eenvoudige elektrische verbindingen en elektrische schakelingen realiseren. Je raakt men vertrouwd met de belangrijkste elektrische grootheden. Na het voltooien van deze module ben je in staat, met inachtneming van de nodige veiligheidsmaatregelen, elektrisch testgereedschap te hanteren.

Basis Lassen
Je leert de beginselen van de meest voorkomende las- en soldeerprocedés. Je ervaart dat lassen een verbindingstechniek is waarbij de beheersing van het smeltbad een grote handvaardigheid vraagt. Veilig leren omgaan met de lastoestellen is hier van het grootste belang.

BMBE-Hoeklassen A
Je wordt opgeleid in het booglassen met beklede elektrode.

BMBE-Hoeklassen B
In deze module word je getraind voor hoeklassen tussen plaat en buis, in alle lasposities.

MIG/MAG-Hoeklassen A
Je wordt opgeleid  in MIG/MAG-lassen en het maken van hoeklassen in plaat in alle posities en T-verbindingen.

MIG/MAG-Hoeklassen B
In deze module word je getraind voor hoeklassen tussen plaat en buis, in alle posities.

TIG-Hoeklassen A
Je wordt opgeleid in het maken van hoeklassen in plaat in alle posities.

TIG-Hoeklassen B
In deze module word je getraind voor hoeklassen tussen plaat en buis, in alle lasposities.

 

 

CERTIFICAAT

Voor elke module dat je succesvol hebt gevolgd, krijg je een deelcertificaat. Wanneer je bent geslaagd voor alle modules, behaal je het certificaat Hoeklasser.

 

 

 

INSTAPVOORWAARDEN

Je kan starten in deze module vanaf 16 jaar en ouder. Er is geen diploma of specifieke voorkennis vereist.

 

 

DUUR VAN DE OPLEIDING

Met drie lesmomenten per week tijdens het eerste jaar en twee lesmomenten per week tijdens het tweede jaar, kan je de opleiding afronden in twee jaar.

LESPLAATS

Je kan de lessen volgen op campus Jef Denyn.

RECHT OP

  • Educatief verlof: Ja
  • Opleidingscheques: Ja          

Voor meer info zie de rubriek Vragen.

(ONLINE) INSCHRIJVEN

Om in te schrijven voor deze opleiding meld je je aan op campus Jef Denyn

Online inschrijven is mogelijk vanaf 1 juli 2018.     

KOSTPRIJS

Je betaalt €1,50 per lestijd, met een maximum van € 300 per semester en per opleiding.  Onder bepaalde voorwaarden kan je van een (gedeeltelijke) vrijstelling van het inschrijvingsgeld genieten (zie rubriek Vragen: vrijstelling van inschrijvingsgeld). Naast het inschrijvingsgeld betaal je nog een bijdrage voor materialen. 

Om de module te kunnen volgen moet je beschikken over een basisuitrusting (vuurvaste werkkledij, lashelm, lashandschoenen, …). Je kan deze uitrusting via de school aanschaffen.

PROGRAMMATIE